• header_1.jpg
  • header_2.jpg
  • header_3.jpg
  • header_4.jpg
  • header_5.jpg
  • header_6.jpg
  • header_7.jpg
  • header_8.jpg
  • header_9.jpg
  • header_10.jpg

Extremisme en gezondheidszorg belangrijkste zorgen voor Nederlanders

Amstelveen/Amsterdam - Nederlanders maken zich op dit moment het meest zorgen over het wereldwijde terrorisme en extremisme. 30% van de Nederlanders zet dit issue in de top drie meest belangrijke issues waarover zij zich zorgen maken. Ook vindt 53% dit issue de afgelopen tijd belangrijker geworden. De gezondheidszorg is daarnaast een thema dat veel mensen bezighoudt. De kosten van de zorg (24%), de kwaliteit van de ouderen- en gehandicaptenzorg (14%) en het afbrokkelen van de sociale zekerheid (12%) zijn issues die Nederlanders bezighouden. Zorgen over de invloed van de Islam in Nederland completeert de top vijf van issues waarover mensen zich druk maken (14%). Dit blijkt uit de Issuebarometer van januari 2015 die De Issuemakers en Trendbox vandaag bekend maken.

 

Aanslagen en gezondheidszorg
De top 10 van de maatschappelijke issues waar Nederlanders zich het meest mee bezighouden is de laatste tijd sterk veranderd. Dit is uiteraard vooral te wijten aan de aanslagen in Parijs. Mensen maken zich meer zorgen om issues rondom (moslim-) extremisme dan om economische thema’s als de Eurocrisis, de huizencrisis of de economische situatie in Nederland. Deze drie issues zijn inmiddels naar de middenmoot gezakt.

Zorg om de zorg en nationale tradities
Gezondheidszorg is altijd een belangrijk onderwerp geweest op de Issuebarometer. Waar voorheen echter vooral de kwaliteit van de zorg als belangrijk issue werd ervaren, zijn nu de kosten van de zorg nog belangrijker. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de herstructurering van het zorgstelsel van begin 2015. In de Issuebarometer is een aantal nieuwe issues opgekomen, zoals het behoud van nationale tradities (mede te wijten aan de discussie rond Zwarte Piet) en het gebrek aan het vertrouwen in de politiek.

Opvallend lage noteringen wat betreft importantie van maatschappelijke issues zijn de maatschappelijke zorgen over de aardbevingen in Groningen, de hypotheekmarkt en internationale ‘groene’ vraagstukken als de milieuproblematiek en energiecrisis.

De Issuebarometer - top 10:
1. Terrorisme en extremisme wereldwijd
2. Kosten van de zorg
3. Invloed van de islam in Nederland
4. Kwaliteit van de ouderen- en gehandicaptenzorg
5. Afbrokkelen van de sociale zekerheid
6. Werkeloosheid en verlies van banen
7. Pensioenstelsel in Nederland
8. Behoud van nationale tradities
9. Asociaal en hufterig gedrag
10. Vertrouwen in de politiek

Over de Issuebarometer
De Issuebarometer is een initiatief van De Issuemakers en Trendbox en biedt een overzicht van de maatschappelijke issues die in Nederland spelen. Het onderzoek wordt online uitgevoerd onder een landelijk representatieve steekproef van meer dan 500 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Het onderzoek is uitgevoerd na de aanslagen in Parijs in januari 2015. Per meting wordt voor circa 40 issues vastgesteld in hoeverre Nederlanders zich daarmee bezig houden. Deze issuelijst wordt per meting geactualiseerd. Ook wordt in kaart gebracht welke issues de laatste tijd belangrijker zijn geworden dan voorheen, wordt een rangordering gemaakt van de drie meest belangrijke issues en wordt vastgesteld waarom men bepaalde issues zo belangrijk vindt.

Over De Issuemakers
De Issuemakers is een communicatiebureau gespecialiseerd in het managen,  agenderen en verankeren van maatschappelijke issues bij samenleving, overheid en politiek.

Over Trendbox
Trendbox is een bureau voor strategisch marktonderzoek en op onderzoek gebaseerde adviezen. Trendbox is gespecialiseerd in kwalitatief en kwantitatief onderzoek over merken, mensen en motieven.

Noot voor de pers, niet voor publicatie
Wilt u meer weten of heeft u vragen over de resultaten van het onderzoek, neem dan contact op met Laura Mulder via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-3455088. Bij Trendbox is Ruurd Hielkema – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-6694414 – verantwoordelijk voor het onderzoek.

Contact

Marnixkade 109f
1015 ZL Amsterdam
T. +31 (0)20 589 83 83